MR Sverige
   
MR SverigeMR Sverige
MR Sverige

"Jag uppskattar att slippa hålla på med fakturor"

Ulf Vest sparkade igång sitt företag­ande på åttiotalet i Österbotten, Finland. Då drev han en mjölkgård tillsammans med tvillingbrodern och var även med i grannlandets maskinring.

– Jag ser ingen stor skillnad mellan MR i Finland och på Åland. Att slippa fakturer­ingen är min främsta orsak att vara medlem, säger Ulf Vest.

2004 träffade Ulf Vest sin fru Kristina på en semester på Åland. Några år senare flyttade han till hennes gård mitt på ön, skaffade får och startade en entreprenadverksamhet från grunden.

– Det svåraste har varit ekonomin. Men jag har växt sakta för att låna så lite som möjligt. Jag tycker inte om lån, det har jag aldrig gjort, säger Ulf.

Ulf jobbade nära sin fru i många år. Men hösten 2020 slog blixten ner på ljusa dagen. Kristina fick en hjärncancerdiagnos och gick bort bara två månader senare.

– Jag försöker komma tillbaka och mina kollegor har varit hjälpsamma, säger Ulf.

Sammanhållningen lantbrukare emellan har varit till hjälp i dessa tider. Han känner ett tjugotal bönder han och två F-skattare kör stenplockare, slåtterkross och balmaskiner åt. Majoriteten av arbetet går via MR Åland och företagande på en liten plats har sina fördelar.

– Alla känner alla och hjälper varandra här.

Det stora samtalsämnet bland bönd­erna just nu handlar om reservdelar som aldrig kommer fram på grund av omvärldsläget. Ulf håller tummarna för sina egna Case IH-maskiner som han i regel servar själv. Nyligen färdigställde han också en maskinhall på gården.

– Min bror är byggnadsingenjör så jag har lärt mig bygga av honom.

När åkrarna inte behöver Ulfs uppmärksamhet beger han sig också ut i skog­en, bland annat hos verksamhetsledaren Bo-Erik Sandell.

– Vi känner varandra riktigt bra. När min fru gick bort sa han direkt att ”det är bara fortsätta jobba” och det blir enklare när jag har något att göra.

Framåt håller Ulf sina fordon fräscha och sneglar också på nya effektiva maskin­er. När arbetsdagen är slut tar han det ofta lugnt med grannen även om jobbprat är svårt att hålla borta. Han picknickar också med fruns systerfamilj och beger sig ut på sjön.

– Jag simmar gärna när det är varmt, 
säger Ulf Vest.

 

Text: Daniel Arnfjell

 

Ulf vest (2)

Bli medlem i MR Sverige

Ingen kan allt men alla kan något - Tillsammans är vi starka!