MR Sverige
   
MR SverigeMR Sverige
MR Sverige

Företagaren som försvarar Sverige vid krig

Björn Hansson var en busig pojke så lantmiljön passade bättre för familj­en som flyttade till Vänge, mitt på Gotland. Intresset var att meka med bilar varav han skruvade upp nivån 2011 vid start av sin firma. Vid sidan av företaget körde han mask­in tills ett diskbråck fick honom att hoppa av anställningen som maskinförare och fokusera helhjärtat på firman 2017.

– Efter sjukskrivningen vann jag ett långtidskontrakt för anläggningsarbete åt Region Gotland och började jobba mer fysiskt i stället för att bara sitta still, säger Björn Hansson.

Region Gotland är företagets största kund. Men Björn vill gärna ha flera ben att stå på i tider med pandemi och krig i Europa. Därför bemannar han med två anställda och söker efter en tredje med kompetens av arbete på väg och grävmaskinskort. Kruxet är att Gotland är en liten ö med sämre löneläge samtidigt som duktiga arbetare i regel redan har en anställning.

– Det finns några duktiga arbetare men de jobbar åt företag som jag hyr ut anställda till. Man vill ju inte bita den hand som föder en, säger han.

En nyinskaffad flistugg är en annan investering för framtiden där elkostnader skenat iväg och marknaden nu öppnar sig med pensionsavgångar. Björn är också akt­iv medlem i MR Gotland där han arbetar med betesputsning vid två deponier samt gräsklippning hos privatpersoner.

– Jag tycker MR Gotland har fått ett jätte­lyft med många jobbförfrågningar. Det går åt rätt håll och jag hoppas bemanningen utvecklas mer utanför lantbrukssektorn framöver.

Med drivkraften att ständigt utvecklas är Björn politiskt aktiv och även gruppchef i  hemvärnet. Han gick med för att han var intresserad av brandbekämpning men under tiden har försvarslinjen blivit mer tydlig. Även om hotbilden mot just Gotland ska ha minskat sedan kriget i Ukraina, övar han militärt försvar och var på ett sex veckors läger i somras.

– Vi övade med specialvapen som granat­kastaren robot 57. Det är ingen trevlig utveckling, men jag vill värna landet.

Med pålitliga anställda och förstående kunder lyckas han bolla sina åtaganden. Gemenskapen på Gotland, där alla pratar med varandra, skapar en trygghet och kontakterna är det som Björn värdesätter högst i sitt företag.

– Jag tror det viktigaste i mitt företagande är kontaktnätet. Vi ställer upp och löser problem för varandra vilket ger fler jobb.

Det är också bland människor han trivs som allra bäst.

– Kontoret är det tråkigaste som finns. Jag vill jobba med arbetskamrater.

Lyckligtvis är sambon Nathalie en fena på pappersarbete vid sidan av egenföretagandet på en skönhetssalong och anställningen på Gotlandssnus. Även sonen på tre och ett halvt år lånar ut arbetskraft i verkstaden.

- Han är en framåt, kul kille. Han tycker om att skruva med pappa och hjälper gärna till med mutterdragaren på däcken.

Framåt fokuserar Björn på att profilera företaget där det för tillfället är högst efterfrågan. Farhågor om minskat arbetstryck inom byggbranschen har inte besannats och inflationen är också hanterbar. Företaget har också ekonomiskt utrymme om läget skulle förvärras framöver.

- Det ska fungera. För alla hjälps åt här på ön, säger Björn Hansson.

Bor: I Väninge på Gotland
Företag: Sallmunds Mark och Bemanning
Ring: MR Gotland
Familj: Sambon Nathalie och sonen Charlie
Filmtips: Sagan om ringen
Det bästa med Gotland: Nära till havet och god gemenskap.

 

Bild1

Bli medlem i MR Sverige

Ingen kan allt men alla kan något - Tillsammans är vi starka!