MR Sverige
   
MR SverigeMR Sverige
MR Sverige

Biogödsel på frammarsch i Sverige

MR Sjuhärad är en av två ringar i Sverige som förmedlar biogödsel. Sedan start i början av 10-talet har volym­erna varit stabila. Årligen levererar och sälj­er de 35 000 ton konventionellt biogödsel från Borås Energi och Miljö. Samt 90 000 ton kravcertifierad gödsel från Gasums anläggning i Lidköping.

– Kundernas volymer varierar beroende på väder men om någon vill ha mindre vill ofta andra ha mer. Vår fördel är våra lantbrukskunskaper, vårt kontaktnät och vår flexibilitet säger Kajsa Nilsson, VD i MR Sjuhärad.

Fredrik Johansson från Lundby Maskinstation AB är företagaren som levererat biogödsel för MR Sjuhärads räkning sedan start i Borås. Upplägget passar honom som handen i handsken då han ogärna sitter vid skrivbordet, helst inte grottar ner sig själv i olika certifieringar och uppskattar kontaktnätet.

–  Man måste ha ett nätverk om något går sönder eller om någon blir sjuk. För många unga vill arbeta digitalt och få vill arbeta med matproduktion, så det gäller att säkra upp samarbeten, säger Fredrik Johansson.

Att värna sina partnerskap är inte bara tomma ord för Fredrik.  Med smak för biogödsel började han snart leverera i Lid­köpingstrakten och krävde helt sonika att MR Sjuhärad fortsatt skulle vara med på tåget.

–  För mig är lojalitet viktigt, säger han.

Kajsa Nilsson fyller i.

–  Utan goda relationer och samarbeten är MR ingenting.

Med 20 anställda där lantbruk, anläggning och skogsarbete ingår rullar fyra gödseltrailers på 35 kubik, året runt. För att gödslingen ska bli rätt försöker han möta varje kunds unika förutsättningar och ger inte mycket för teoretiska planer. För att veta vilken mängd och hur gödseln ska appliceras på olika grödor för bäst effekt, undersöker han lantbruket innan han skrid­er till verk.

–  Jag har åkt runt i många år och ser vad som fungerar och plockar upp nya kunskaper varje dag. Varje gård har sina för- och nackdelar.

Fördelen med just biogödsel är ett lättillgängligt kväve med färre föroreningar. Då mikrolivet behålls i biogödsel har Fredrik varit med och återupplivat mono­kulturer där konstgödsel slutat verka. För ekobönder ger gödslingsmetoden en stor fördel då gårdarna blir mindre beroende av vad djuren producerar.

–  Med den här metoden får ekobönderna tillgång till gödsel som ger fantastiskt bra skördar som står sig konkurrensmässigt, säger Fredrik.

För tillfället bygger Gasum biogas­anläggningar på flera håll i Sverige. MR Sjuhärad vann nyss en upphandling som logistikpartner till Gasum i Lidköping, Skövde och Götene medan MR GävleDala tar hand om Borlänge. Framåtandan är tydlig och Kajsa Nilsson ser stor potential.

–  Jag gillar biogödsel. Det är häftigt ett trycka in en mängd massa och få ut samma mängd på andra sidan och samtidigt ha en huvudprodukt som genererar energi. MR Sjuhärad håller i Lidköpings försäljning nu och vi hoppas på att få utöka med Skaraborgsområdet framåt.

För Fredriks del älskar han biogödsel men är samtidigt oroad av samhällsutvecklingen. Då biogödselanläggningar delvis sponsras av bidrag ser han hur politiska beslut kan svänga.

–  Vad vi håller på med går i cykler och ett regeringsbeslut kan ändra hela spelplanen. Men jag står inte och faller med biogödsel. Jag har skog och oavsett vad som händer måste det alltid produceras mat.

Som ett led i den tankegången öppnade Fredrik en gårdsbutik i mars. Ett stenkast från sitt hus på orten Trädet mellan Ulricehamn och Falköping säljer han mjölk, mjöl, ägg och honung med mera utan mellan­händer.  I en omvälvande globaliserad ekonomi ser han också till att satsa på sin egen och sina anställdas psykiska hälsa genom en god laganda.

–  Vi har gjort en fantastisk resa i företaget och det är jag jätteglad för. Men allt är inte kronor och ören, säger 

 

Biogo¦êdselekipage Lundby

Bli medlem i MR Sverige

Ingen kan allt men alla kan något - Tillsammans är vi starka!