MR Sverige
   
MR SverigeMR Sverige
MR Sverige

Bidrar med ny energi!

Granareds gård AB arbetar med jordbruk och skogsbruk på en familje­gård som brukats i fem generationer. Sedan tio år har tillväxten främst ökat med resurs­er från en egen bergstäkt som bryts och säljs till slutkund.

– Vår skog exporteras över hela världen och jordbruksprodukterna säljs nationellt. Med just gruset har vi hela kedjan och får se mervärdet hos kunden, säger vd Hans Gradén.

För Hans är det lokala och hållbara perspektivet viktigt. Han var med och start­ade upp MR Sjuhärad och sitter numera som revisor i organisationen.

– På den gamla tiden hade alla bönder egna maskiner och vi gjorde något åt det. Jag tror vi gör helt rätt nu som letar oss ut på andra marknader, säger Hans Gradén.

För honom är satsningen på solenergi ett enkelt val där magkänslan fick visa vägen.

– Jag räknade faktiskt inte så noga på det här arbetet. Jag vill göra oss oberoende av fossil energi och elpriserna går upp hela tiden, säger Hans.

I dagarna installerar fem MR-kollegor 186 paneler på företagets gårdstak. 
Anläggningen har en kapacitet på hela 83 000 kW, Sjuhärads hittills största jobb.

– Vi ser att efterfrågan på solpaneler ökar, säger verksamhetsledaren Tommy Sörensen. 

Sedan årsskiftet erbjuder MR Sjuhärad solpanelsinstallationer. För kunder anses det skattemässigt bra om elförbrukningen ligger nära anläggningskapaciteten. Huvud­säkringen måste palla trycket och olika tak ger skilda infästningsmöjligheter. Rent estetiskt skiljer sig panelerna ofta mellan landsbygd och stad.

– I villaområden vill kunderna att anläggningen smälter in så där brukar vi installera svarta paneler. Hos lantbrukarna installerar vi oftare effektivare silverfärgade paneler, säger Tommy. 

Initialt kommer bara halva anläggnings­kapaciteten användas. För att all energi ska bli brukbar måste elbolaget först bygga en transformator och byta huvudsäkring. Med växelbrytare justeras maxeffekten på anläggningen och MR Sjuhärad slipper montera solpaneler två gånger.

– Det är första gången vi bygger så. Men det blir billigare på det viset, säger Tommy Sörensen.

På Granareds gård försöker man få allt att gå i ett kretslopp. Hans håller ett vakande öga på aktuell forskning och tror att sol­energi kommer kunna omvandlas till vätgas i framtiden via elektrolys. Med ökande dieselpriser skulle det vara en skänk från ovan.

– På sikt tror jag det kommer finnas små elektrolysanläggningar. Då kan vi bygga ut ytterligare och utnyttja hela taket, i stället för halva som nu. 

Det nuvarande anläggningsarbetet tar bara en vecka att slutföra och även Hans hjälper till med företagets lastmaskiner. Runt fikabordet avhandlas sorger och glädjeämnen. Arbetet flyter snart ihop med fritiden där några också jagar tillsammans.

Efter många år nära naturen tar han dag­en som den kommer och skogsplantering har lärt honom att vänta på det som är gott. Anläggningen ska bära sig själv på 8-10 år.

– Jag är 63 år i dag och van vid längre tidsperspektiv. Om jag har tur får jag vara med och skörda frukterna av den här invest­eringen.

Text: Daniel Arnfjell

Foto: Kajsa Nilsson

 

IMG_2924.JPEG

Bli medlem i MR Sverige

Ingen kan allt men alla kan något - Tillsammans är vi starka!